een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Zelfstandige ondernemers onder druk

Hoe maak je in deze tijd waarin alles en iedereen wordt gewantrouwd en de beste intenties worden omgekeerd tot kwade bedoelingen duidelijk dat je een initiatief onderneemt in het belang van allen?


De zelfstandige kleine ondernemers staan onder druk. Het wordt ze steeds moeilijker gemaakt om te overleven. De grote klap is uitgedeeld tijdens de lockdowns. De gedwongen sluitingen en de leningen om ondernemers te laten ‘overleven’, zijn een tikkende tijdbom gebleken. De omzet van voor de lockdowns is niet teruggekomen bij de kleine ondernemers. Het gat dat zij noodgedwongen hebben moeten laten vallen, is terecht gekomen bij grote ondernemingen. Nu de leningen worden teruggeëist is het geld er niet om terug te betalen. Dit was nogal voorspelbaar en doet opzet vermoeden.


Door vergaande regelgeving en eisen wordt het ook steeds moeilijker voor kleine ondernemers om eraan te voldoen. De reactie van de kleine ondernemers is begrijpelijk. Een aantal zet alle zeilen bij om te overleven en stoppen nog meer tijd en energie in hun bedrijf dan ze al deden. Verder zijn er een flink aantal ondernemers die er al dan niet toe gedwongen, het bijltje erbij neergooien. Uiteindelijk zal het vechten tegen de bierkaai zijn, want in het huidige klimaat is er geen plek meer voor zelfstandig ondernemerschap.


De grote boosdoener is het geldstelsel. Het werkt in het voordeel van een minderheid en in het nadeel van een toenemende meerderheid. Winnaars en verliezers. En de grootste winnaars bepalen het voor de rest, omdat wie het geld heeft, de macht in handen heeft.


Het meest logische antwoord is om los te komen van dit geld en het geldstelsel. Daarom is mijn initiatief ‘waardecreatie centraal’. In een economie die niet wordt gedomineerd door geld, zoals deze, is er ruimte voor het zelfstandige ondernemerschap. De weg daarnaar toe is om steeds onafhankelijker te worden van de euro. Op 7 oktober is er een marktdag voor zelfstandige ondernemers. Hoe dat eruit ziet en hoe deelnemers zich kunnen aanmelden vind je op mijn blog. Als je geïnteresseerd bent in de animatiefilm mail me dan via adbroere@protonmail.com met de vermelding ‘graag toezending animatiefilm’. Als je een verdere uitwerking wil lezen van hoe een gemeenschap zich ontwikkelt in de richting van een geldloze economie, stuur dan een mail naar adbroere@protonmail.com met de vraag: ‘graag toezending Eilandeconomie’. Beiden mag natuurlijk ook. Als je een donatie wilt doen voor mijn werk: Humane Economy Publishing NL59TRIO0379342502 ovv donatie. Je maakt het daarmee mogelijk om mijn werk te blijven doen.

(c) Ad Broere