een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Rijken willen worden belast

In de VS hebben 20 van de rijkste Amerikanen een open brief gestuurd naar de kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020 om rijken zoals zijzelf meer te belasten. Amerika, zo schrijven ze, heeft ‘de morele, ethische en economische verantwoordelijkheid om het vermogen van de rijken meer te belasten’. Onder de ondertekenaars bevinden zich George Soros, Chris Hughes (medeoprichter van FB) en Abigail Disney (erfgename van het Disney vermogen).

“Vermogensbelasting zou kunnen helpen om de klimaatcrisis aan te pakken, de economie te verbeteren, de gezondheidszorg, gelijke kansen te creëren en onze democratische vrijheden te ondersteunen.”

Het verklaart waarom Rutger Bregman in Davos ‘de vloer’ kreeg en mocht spreken over vermogensongelijkheid in de wereld.

Wat moeten we hiervan denken? Het is niet op de laatste plaats gericht tegen Trump, die door belastingverlagingen vooral de rijke Amerikanen een dienst heeft bewezen. Bovendien heeft Trump herhaaldelijk verklaard dat het vermijden van belasting hem slim heeft gemaakt. Trump is in elk geval niet de kandidaat van de deep state, dus dat het uitsluitend zou gaan om diens belastingstandpunten valt te betwijfelen.

OK, dan worden de rijken wat meer belast en wordt de schatkist van de VS beter gevuld dan nu het geval is. Maar dat geld is dan in handen van een overheid die onder grote invloed staat van diezelfde superrijken. Zij zullen daarom ook de besteding van het extra belastinggeld in hoge mate sturen, ook omdat door hun actie de kans groter wordt dat een hen welgevallige kandidaat president gaat worden… Het is een kleine prijs voor het wegnemen van veel onrust over de toenemende ongelijkheid in de VS (ook in Europa…). Vermogens van vele miljarden belasten met 10 procent, dan blijft er nog veel over en komt het grote gebaar in een wat ander licht te staan. Het zijn juist de nieuwe rijken die niet blij zijn met deze maatregel, omdat zij nog midden in hun graaifase zitten.

Ik geloof niet zo in oplossingen via de overheid. Wat mij betreft helpt alleen het afschaffen van geld met geld verdienen en een rente- en speculatievrij nieuw geldstelsel. Dan vloeit er ook minder geld van de massa naar de enkelen en is het niet meer nodig om dit weer te corrigeren met belastingen.

(c) Ad Broere