een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Winst tot je erbij neervalt

De brandstoffenconcerns, banken, voedingsconcerns et cetera maken gigantische winsten. Tegelijkertijd worden de prijzen omhoog gestuwd en blijven de meeste inkomens daarbij achter. Het gevolg hiervan is dat steeds meer gezinnen moeite hebben om rond te komen.

Uitroken

Het maakt naar mijn idee deel uit van het ‘uitroken’ van de massa. Door de grote achteruitgang in koopkracht wordt het leven van veel mensen aangetast. Toenemende schulden, bezuinigingen op uitgaven waarop eigenlijk niet bezuinigd kan worden, spanningen en verdriet bij veel mensen vanwege de voortgaande ellende. En tegelijkertijd is er een groep die rijker en rijker wordt en voor wie geld totaal geen rol speelt. Dat zijn de winnaars, met hun beleggingen, zoals de aandeelhouders van banken.

Winst als nooit tevoren

Want die banken maken winst als nooit tevoren. Die winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Waardoor wordt winst gemaakt? Door stijgende rente en door een verhoudingsgewijs lage vergoeding op spaargeld en deposito’s. Die stijgende rente draagt bij aan de moeilijkheden bij veel gezinnen met een te duur huis en te dure hypotheek. Het maakt echter ook beleggers boos, in het bijzonder de kleinere beleggers met spaargeld op de bank. Grote beleggers hebben wel andere wegen om geld met hun geld te verdienen.

WNL op zondag

Nu was vanmorgen, 14 mei, Jort Kelder te gast bij WNL op de tv. Kelder ergert zich aan de lage spaarrente die verhoudingsgewijs in Nederland nog lager is want, zo betoogde hij in Duitsland krijgen spaarders nu 3 procent en in Nederland minder dan 1 procent rente. Zijn opwinding werd zo groot dat hij de richting uit ging van ‘geld van de bank af halen’. Wat er toen gebeurde is tekenend voor de heersende censuur in Nederland. Presentator Rick Nieman luisterde naar zijn onzichtbare bazen die via zijn oortje spraken en legde vervolgens in niet mis te verstane bewoording Kelder het zwijgen op.

Doordenken

Iedereen die een beetje kan doordenken weet dat de wal het schip gaat keren, want er komt een punt dat zoveel mensen door achteruit gegane koopkracht in de moeilijkheden komen, dat bedrijven failliet gaan, mensen werkloos worden en de economie zoals we die nu kennen gaat ophouden te bestaan. Noem me een complotdenker, het maakt mij niet meer uit, maar dit is volgens plan. Want de nieuwe orde – lees digitale dictatuur – moet er komen en dat lukt alleen door een massa van afhankelijke stakkerds te gaan creëren en dat is precies wat er aan het gebeuren is. Omdat de tactiek van de gekookte kikker wordt gevolgd, hebben de meeste mensen het niet door wat er aan het gebeuren is.

(c) Ad Broere