een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

De steeds diepere wereldwijde kloof tussen rijk en arm

2 november 2017 Als je het World Wealth Report van Cap Gemini en het Oxfam Rapport, beide verschenen in 2017, naast elkaar zet, dan vind je de bevestiging dat in dit destructieve financiële stelsel de rijkdom van de een, de armoede van de ander betekent. De woorden van Mahatma Gandhi: “Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht” zijn nog steeds niet doorgedrongen. De diepe kloof in de samenleving die het gevolg is van de enorme verschillen over de hele wereld, is slecht voor iedereen; voor zowel rijken als voor armen.

Op aarde lopen steeds meer miljonairs rond. De landen met procentueel de meeste nieuwe rijkerds zijn Rusland, Indonesië én Nederland.

Vermogensverdeling 2006 2014 768x441

De rijkste groep (groep 10) bezit driekwart van het totale vermogen, in de jaren 2013 en 2014 nam het vermogen van de rijksten sterk toe. Dit in tegenstelling tot dat van de overige 9 groepen. Ook in Nederland wordt de kloof groter.

 

Nederland kende in 2016 een toename van 13,7 procent dollarmiljonairs ten opzichte van een jaar daarvoor, waarmee het totaal uitkomt op 232.000, zo staat in het World Wealth Report van Capgemini. Rusland kende een groei van 20 procent.

Wereldwijd gaat het om een toename van 7,5 procent in 2016. In 2015 was dit groeipercentage 4,9 procent. Niet alleen het aantal dollarmiljonairs nam toe, ook hun vermogen steeg gemiddeld met 8,2 procent. Samen hebben zij een vermogen van 63,5 biljoen dollar. De meeste dollarmiljonairs, bijna tweederde, wonen in de Verenigde Staten, Japan en China.

Winnie Byanyima, Directeur bij Oxfam International, verklaart:

“Over de hele wereld – ook in Nederland – is er een toenemend aantal mensen die op achterstand raken. Hun inkomen stagneert, terwijl de bazen van de grote ondernemingen hun zakken vullen met miljoenen dollar bonussen. De gezondheidszorg en het onderwijs staat over de hele wereld onder druk, terwijl de superrijken hun belastingbetaling vermijden. De stem van de meerderheid wordt genegeerd door overheden die naar het pijpen van de grote ondernemingen en een superrijke elite dansen.”

Het Oxfam rapport laat zien hoe onze beschadigde economieën rijkdom sluizen naar een rijke elite TEN KOSTE van de armsten in de samenleving, waarvan het grootste deel vrouwen zijn. De superrijken stapelen hun rijkdom in zo’n tempo op dat de eerste openlijke biljonairs er binnenkort zullen zijn. Er zijn al lang biljonairs, maar hun vermogen is grotendeels onzichtbaar. Om dit even in het juiste perspectief te zetten: je zou 2.738 jaar lang elke dag $ 1 miljoen dollar moeten uitgeven om een vermogen van $ 1 biljoen op te maken… Je zou kunnen denken, laat ze er vooral heel gelukkig mee zijn, zoals Dagobert Duck met zijn geldpakhuis, ware het niet dat de superrijken ontelbaren veroordelen tot een leven in armoede.

 

Ad Broere

 

crowdfunding voor een nieuw boek van Ad Broere