Gezond, ongezond, we gebruiken het te pas en te onpas over voeding en voedingssupplementen. Ik denk dat we daarvan af moeten. Ons lichaam heeft goede voeding nodig. Vitaminen, mineralen, enzymen, olie, vetten, alles in de juiste verhouding, waarmee ons lichaam uit de voeten kan.
Voeding is niet perse gezond. Het is wel belangrijk om de voeding tot je te nemen die de nodige voedingsstoffen bevat en die het lichaam niet belast door giffen, chemische verbindingen et cetera. Maar ga er niet vanuit dat je alleen daardoor gezond wordt en blijft.
Gezondheidsclaims spelen ook de voedingsindustrie in de kaart door vitamines, proteïnen, mineralen toe te voegen met het predicaat ‘gezond’. Het is louter voor de commercie, het lichaam kan er niets mee omdat het geen natuurlijke, maar chemische toevoegingen zijn.
Ook de geest – of zo je wilt de ziel – heeft voeding nodig om gezond te worden en te blijven en zoals voor het lichaam geldt, de passende geestelijke voeding. Want ook hierbij is er veel vervuiling. Het gaat vooraf aan een gezond lichaam.
Daarom is aandacht voor beide: geestelijke en lichamelijke voeding belangrijk.
Hoe is het gesteld met de kwaliteit van onze voeding? Instanties zoals het Voedingscentrum zijn er nogal ontwijkend over. ‘Vergelijken is moeilijk door andere meetmethodes’.
Op internet heb ik geen recente onderzoeken gevonden.
Eén van de onderzoeken die werd gedaan was het onderzoek dat in 2002 werd uitgevoerd in het Levensmiddelen Laboratorium van het farmaceutische bedrijf Geigy (Karlsruhe/Sanatorium Obertal). Het is gedateerd, maar geeft de beste indruk van de achteruitgang van de voedingswaarde van groenten en fruit. Het zal er na 2002 niet beter op zijn geworden.

De voeding die wij innemen levert veel minder vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen dan veertig jaar geleden. Dit heeft bijgedragen aan de stormachtige ontwikkeling van de voedingssupplementen industrie. Veel mensen vertrouwen op gezondheid uit een potje. Weinigen weten echter dat de supplementen voor het overgrote deel chemisch zijn en hulpstoffen bevatten waar het lichaam niet goed raad mee weet.
Uit gesprekken die ik heb gehad met mensen die in de landbouw werken, heb ik geleerd dat de er enorm veel voor nodig is om ervoor te zorgen dat de voedingswaarde van groenten en fruit weer wordt verhoogd. Het maakt de productie ervan intensief en vergt veel tijd waardoor het kostbaar wordt. De weinige agrarische bedrijven die daarvoor inzetten maken nauwelijks winst en er is veel idealisme voor nodig om dit vol te houden.
Ook de weinige bedrijven die natuurlijke voedingssupplementen willen leveren, worden geconfronteerd met hoge kosten. Hierdoor is goede voeding en goede supplementen haalbaar voor de minderheid die voldoende geld daarvoor heeft. Degenen die minder te besteden hebben zijn aangewezen op de voeding die op grote schaal wordt geproduceerd en waarvan de prijs past bij de financiële mogelijkheden. Het label ‘biologisch’ heeft daarbij in het algemeen niet veel meer waarde dan het idee van ‘gezond’.

We moeten de boeren, die zich richten op echt volwaardige voeding in ere houden. Ondanks de verhoudingsgewijs hogere prijs. Op elke grotere markt zijn ze te vinden, de kramen met echt biologische producten. Ook zijn er – gelukkig – nog steeds de biologische (boerderij)winkels. Wat de voedingssupplementen betreft, is het wellicht beter om alleen de producten te kopen, die echt goed opgenomen kunnen worden in de spijsvertering. Ondanks de hogere prijs. Door ze alleen te gebruiken als de aanvulling nodig is en niet als dagelijkse routine.
Ad Broere
Wil je je waardering voor mijn werk financieel tot uitdrukking brengen? Graag!
Dat kan op NL59TRIO0379342502 ten name van Humane Economy Publishing
Ondernemers kunnen ook sponsoren. Ik stuur desgevraagd een factuur om deze sponsoring in de administratie op te kunnen nemen. mailadres: adbroere@protonmail.com