Dit is het verhaal van Eelke Wiersma. Door hemzelf geschreven. Hij is sinds 2009 voor een deel van het jaar weg uit Nederland en woont in Roemenië, midden in de natuur. Voor hem is het een leven zonder haast of stress. In deze column vergelijkt hij zijn leven in Roemenië met dat in Nederland.
Ik was inmiddels 48 jaar en had veel ervaring opgedaan tijdens mijn werkzaamheden in Nederland en daarbuiten. Door deze ervaringen kreeg ik het gevoel dat er iets niet klopte.
In Nederland en langzamerhand binnen de hele EU verandert het landschap in een groene woestijn. De biodiversiteit is compleet verdwenen, het oppervlaktewater, de lucht, bodem en het grondwater zijn zwaar vervuild en daarmee is de rijkdom aan natuur, de flora en de fauna, in en rond het landschap verdwenen.
Het wordt de hoogste tijd om mijn hart te volgen en naar dat knagende en pijnlijke gevoel te gaan luisteren om iedereen die het wil horen te vertellen dat het gebruik van pesticiden in de natuur desastreus is voor al het leven hier op deze aarde.
Het maakte mij niet uit, wat men ervan denkt, want ik volgde mijn hart. En wat er ook voor nodig is deze bijzondere boodschap, wil ik vertellen midden in een land – Roemenië – waar deze natuur nog aanwezig is, die is verdwenen in Nederland. Het land, waar ik ben geboren en opgegroeid.
De grote vraag is dan ook waarom deze flora en fauna nog wel aanwezig is in Roemenië, in het bijzonder in Transsylvanië en niet meer in Nederland.
De onderzoeken, analyses en gesprekken samen met studenten en mijn grote vriend Ivo Valkenburg, hebben mij nog sterker aan het denken gezet over het verdwijnen van de flora en fauna in Nederland.
Veel planten worden voornamelijk bestoven door hommels, maar er worden nog veel meer bestuivers op planten waargenomen, zoals vlinders, vliegen en zweefvliegen. En die bestuivers laten het afweten. Van de meeste insectensoorten weten we relatief weinig, maar we weten wel dat de dagvlinders met 84 procent achteruit zijn gegaan. De opeenhoping van pesticiden, met name de werkzame stoffen ervan in de lucht, bodem en het grondwater, zorgen ervoor dat beestjes die in aanraking komen met gif sterven. Maar insecten zoals zweefvliegen, die hopen het gif op dat in hun voedsel -bladluizen- zit. Pesticiden doden niet alleen de schadelijke insecten maar ook hun natuurlijke bestrijders.
Data-analyses laten zien dat planten die door insecten bestoven worden harder achteruitgaan in vergelijking met planten, die door wind bestoven worden. Die gaan ook achteruit, maar minder snel.

De bovenstaande kennis die nam ik mee naar Transsylvanië. Ik ben daar samen met studenten aan de slag gegaan en door middel van inventarisaties en data-analyses werd het ons duidelijk, dat de bestaande flora en fauna daar is gebleven door het wegblijven van pesticiden. De bewoners van dit gebied beschermen de gewassen op natuurlijke wijze. De bewoners hebben over het algemeen gemengde agrarische bedrijfjes. Zij zorgen voor zichzelf of voor de naasten in hun dorp. Er is geen sprake van roofbouw in verband met overproductie. Deze kennis heeft mij en vele anderen, waarvan mijn vriend Ivo er niet meer is, veel wijzer gemaakt.
Love Made Visible was, en is nog, de boodschap van Ivo Valkenburg, die in elk gesprek, steeds opnieuw naar voren kwam. Ivo heeft hierover een mooi boek (kan worden besteld via deze link) geschreven dat veel weergeeft van wat het echte leven is.
Als je je werkzaamheden met liefde voor je vak laat ontwaken is er veel mogelijk.
Om de kwetsbare natuur een handje te helpen wil ik mijn kennis delen met mijn kinderen, kleinkinderen, studenten, gasten en een ieder die het kan en wil horen. Dit zie ik als een passie voor de komende levensjaren.
Deze passie deel ik met mijn grote liefde Carmen Todita op onze bijzondere plek in Transsylvanië.
De enige die voor meer natuur kan zorgen ben jijzelf. Doe dit met de allergrootste liefde voor de natuur in jouw eigen omgeving.
Het produceren van producten en levensmiddelen die door roofbouw worden verkregen, is de slechtste keuze binnen onze samenleving.
Maak een gezonde keuze over waar jij je producten – in je eigen omgeving – kunt halen. Dan weet je ook wat je eet en wat je je kinderen te eten geeft.
Op die manier help je daadwerkelijk de natuur maar ook je eigen leefomgeving te verbeteren.
Misschien kunnen mijn ervaringen je een duw in de juiste richting geven om zorgzaam te zijn met de natuur. Neem als je vragen hebt of in gesprek met mij wilt komen gerust contact met mij op: tranisu172@gmail.com of +31(0)630512166
Een groene groet van Eelke Wiersma.
ps. als je naar Transsylvanië wilt, dan kun je ook boeken bij Lili, de weduwe van Ivo. Zij biedt een prachtig chalet te huur aan.