een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Economische recessie Duitsland, Nederland volgt

Nederland heeft een diensteneconomie. Ik heb meerdere artikelen geschreven op mijn blog over wat dit betekent. Samengevat: afhankelijkheid. Duitsland is al decennia lang de belangrijkste handelspartner voor Nederland. Duitsland had een sterke industrie. Daarin is verandering aan het komen, lees deze quotes uit het artikel van Independer:

sale cards on beige background
Photo by Karolina Kaboompics on Pexels.com



‘De EU sloopt derhalve de Duitse economie en welvaart; het tegenovergestelde van de oorspronkelijke doelstellingen. Aan het einde van 2024 verwacht Duitsland circa 2,8 miljoen werklozen te hebben, wat neerkomt op 6 procent van de beroepsbevolking. … In de tijd dat er nog geen euro bestond, was de Nederlandse gulden gekoppeld aan de Duitse mark omdat de economieën van beide landen gelijk op trokken. Dat is nog steeds zo als je recente cijfers van het CBS erbij haalt, maar dan helaas in de negatieve zin… Wanneer gaan politici van Nederland en Duitsland inzien dat de EU een weg naar de hel plaveit voor de voormalig meest economisch succesvolle twee EU-lidstaten? Dit kan zo niet doorgaan! … ‘

De EU gaat economisch te gronde aan het nastreven van vage doelstellingen zoals het verlagen van de opwarming van de aarde met 0,00036 Celsius graden. De Sustainable Development Goals, ontwikkeld door de VN, leggen verder een grote druk op de industrie, door de vereiste investeringen. Gekoppeld aan de concurrentie vanuit Azië, verliest de Europese industrie terrein. Nederland is verre van autonoom. We gaan helaas de pijnlijke gevolgen hiervan merken.

Hoeveel mensen vragen zich over enige tijd af, waarom er niet meer werk is gemaakt van een complete zelfvoorzienende kleinschalige economie, waaraan ondernemers meedoen.

Ad Broere