een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

We zijn er klaar mee

Hieronder een discussie tussen kamerlid Van Haga en premier Rutte. Het gesprek duurt iets meer dan 6 minuten en is onthullend over hoe de premier omgaat met relevante vragen over de PCR testmethode en over het ontbreken van een statistische onderbouwing van een tweede golf.

Het onderwerp validiteit van de PCR testmethode wordt weggeschoven door de premier en uiteindelijk wordt Van Haga verwezen naar de ‘grootste expert op dit gebied die zelfs het WHO adviseert’ (wie eigenlijk). Rutte is in elk geval niet bereid om op dit belangrijke onderwerp in te gaan.

Over de statistieken is de premier honend naar Van Haga, populistisch mag wel worden gezegd, in de trant van ‘cijfertjes zeggen niets’, na eerst zelf wel een onjuiste mededeling te hebben gedaan over de groei van het aantal IC opnames.

De ziekenhuisopnames van corona patienten vanaf de start van het drama op 27 februari wordt door het RIVM als volgt weergegeven:

Het is duidelijk dat deze grafiek geen enkele ondersteuning geeft voor de bewering dat er een tweede golf is of op gang aan het komen is, die duidt op ziektegevallen met een ernstig verloop.

Het aantal overledenen, toegeschreven aan Covid-19 wordt, eveneens door het RIVM, als volgt weergegeven:

Deze grafiek is zo mogelijk nog overtuigender dat er geen enkele sprake is van een zorgelijke ontwikkeling. Het aantal overledenen, toegeschreven aan Covid-19 is vanaf eind mei al minimaal. Per dag overlijden er in Nederland gemiddeld 416 mensen (mannen en vrouwen)

De IC opnames zijn verwaarloosbaar klein. Zie de grafiek hieronder van ‘Alle Cijfers’:

Absoluut geen sterke stijging, zoals premier Rutte beweert.

En die enorme toename van het aantal besmettingen dan? Daarover probeerde kamerlid Van Haga tevergeefs in gesprek te komen met premier Rutte. Want wat wordt er nu eigenlijk gemeten? In elk geval staat vast dat die ‘enorme hoeveelheid’ positieve tests niet leiden tot ernstige ziektegevallen. Omdat het RIVM ons informatie onthoudt weten we niet hoeveel van die positief getesten ook daadwerkelijk ziek zijn (waren), of dat binnen veertien dagen na de test werden. De uitsluitende reden waarom er meer positief wordt getest is omdat er veel getest wordt. De signaalwaarde die het RIVM toepast op het aantal positieve tests is bovendien volstrekt willekeurig en mist iedere wetenschappelijke onderbouwing.

Premier Rutte vindt dat ‘Nederland dan wel misschien klaar is met corona, maar corona niet met ons.’ Als we naar de feiten kijken dan is ook dit een onjuiste uitspraak. Corona is ook klaar met ons, althans het is van een stormdepressie getransformeerd naar ‘hier en daar een buitje’. Nee, als Nederland weer op slot zou moeten en als we met z’n allen aan de vaccinatie zouden moeten, dan is dat niet vanwege corona. Blijft over dat we er klaar mee zijn en dat velen het woord niet meer kunnen horen en uitgekeken zijn op de kunststofschermen, de gele strepen, de waarschuwingsborden en de mondkappen. Het wordt tijd dat we onze aandacht gaan richten op het herstel van samenleving en economie.

(c) Ad Broere