een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Arme Belgen…

We worden opgeschrikt door het snel stijgende aantal besmettingen met Covid-19 in de provincie Antwerpen. De media melden hierover:

In de aan Nederland grenzende Belgische provincie Antwerpen komt er een avondklok, waarbij iedereen thuis moet zijn tussen 23.30 uur en 6 uur. Uitzonderingen zijn er voor noodzakelijke verplaatsingen zoals naar het werk of het ziekenhuis.

Dat heeft de provinciale crisisinstantie beslist in de strijd tegen het snel stijgende aantal coronabesmettingen. Verder gaat overal op openbare plekken een mondmaskerplicht gelden waar een afstand van 1,5 meter tussen personen niet mogelijk is. Individuele contactsporten worden verboden, teamsporten mogen alleen voor jongeren tot 18 jaar.

(Bron: De Telegraaf)

Wat zijn de feiten? Ik ontleen deze aan WorldOMeter, waar alle Covid-19 gegevens over de hele wereld worden bijgehouden, ook die van Belgie.

Het aantal geregistreerde besmettingen per dag voor heel Belgie staat in de onderstaande grafiek. Geregistreerde besmettingen betekent niet dat de positief geteste persoon ook echt ziek is. Een serologische test zou moeten uitmaken of de persoon daadwerkelijk een actieve besmetting heeft. Ook is er sprake van relatief veel false positives die de PCR testmethode met zich meebrengt. In dit artikel staat veel te lezen over de onbertrouwbaarheid van de PCR methode, die niet voor medische tests is ontworpen. Dit geconstateerd hebbende is hier de grafiek:

Een razendsnelle toename is het zeker niet, vooral wanneer daarbij in aanmerking wordt genomen dat het aantal tests groot is, speciaal in Antwerpen.

Het aantal aan Covid-19 toegeschreven dagelijkse sterfgevallen is ook in Belgie al weken laag, zoals blijkt uit deze grafiek:

Verwaarloosbaar klein, mag worden gesteld.

Het is daarom opmerkelijk dat er wel sprake is van een toenemende oversterfte bij onze zuiderburen. Het Deense Euromomo verzamelt gegevens over deze oversterfte. Er is sprake van oversterfte als er meer sterfgevallen per week zijn dan er gemiddeld voorkomen in die week. De oversterfte is niet hoog, maar neemt wel toe. Niet aan Covid-19 zoals aangetoond, maar wel door Covid-19.

oversterfte Belgie tussen week 4 en week 28 in 2020

Ik heb te doen met de Belgen, die door verkeerd geinformeerde regionale bestuurders worden gedwongen tot een gedrag dat de angst en de onvrijheid vergroot. Het lijkt wel ‘wild west’ waarbij de een de ander overtreft bij het nemen van maatregelen. Deze angst en onvrijheid zijn mijns inziens belangrijker oorzaken van de (licht) groeiende oversterfte dan de ‘moeder aller virussen’.

Ik maak onze Belgische vrienden graag attent op vrijspreker en vrijdenker Howard Zinn met drie quotes, die elk voor zichzelf spreken:

En dan nog deze toespraak van Matt Damon, vandaag de dag zeer actueel:

Toevoeging op 30 juli:

De lichte oversterfte in Belgie is overigens niet uniek voor deze periode van het jaar. Ook in 2017, 2018 en 2019 trad deze op.