een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Don Quichot en de pensioenfondsen

Het gebeurt omdat wij niet NEE zeggen. Ons pensioengeld wordt geïnvesteerd in de uitvoering van de energietransitie, waarvoor 28 miljard euro nodig is om 0,000036 graden minder opwarming te realiseren. De Groene waanzin is geïnfiltreerd in de grote pensioenfondsen. En de multinationals slaan zich op de knieën van het lachen, nu zij de weg vrijmaken voor hun handel en superwinsten. Nee, we kunnen niet indexeren beste gepensioneerden, hoe jullie de torenhoge energie- en brandstofprijzen betalen is niet onze zaak.

Ik heb tot maart 2020 gesprekken gehad over dit onderwerp voor café Weltschmerz, meerdere artikelen geschreven op mijn blog en samen met Rob Vellekoop een initiatief gestart om in gesprek te komen met de besturen van de fondsen. Het is een hermetisch gesloten bolwerk, waarbinnen zich van alles afspeelt dat niets te maken heeft met de belangrijkste taak van de fondsen en die is het veiligstellen van een waardevast pensioen voor de deelnemers.

Cartoon staat afgebeeld in Geld in de BijrolOndanks dat er een beetje is geïndexeerd, hebben gepensioneerden en deelnemers die voor hun pensioen sparen honderden euro’s moeten inleveren op hun jaarlijkse aanspraken doordat de pensioenen tientallen jaren zijn bevroren. Dat bevriezen is gedaan op basis van een volkomen wereldvreemde redenering met betrekking tot wat er in de pensioenpotten zou moeten zitten om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Daardoor zijn de reserves in die potten enorm gegroeid en de pensioenen zwaar achtergebleven. Nu gaat er dus worden geïnvesteerd in Don Quichot-achtige projecten die ongetwijfeld zware verliezen gaan opleveren voor de fondsen.

Deelnemers aan de fondsen hebben daarbij niets in te brengen. Andere ideeën worden niet toegestaan. Zoals bijvoorbeeld investeren in het redden van het midden- en kleinbedrijf en het bevorderen van kleinschaligheid om zo de menselijke maat terug te brengen in de economie. In mijn boek Geld in de Bijrol lees je meer hierover.

Ad Broere