een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Deus ex Machina

Deus ex Machina, God uit de Machine, het slaat op een bovennatuurlijke persoon die van bovenaf ingrijpt om zijn wending aan een verhaal te geven. Hieraan moest ik denken toen ik naar de statistiek van mijn nieuwsbrieven keek. Van alle brieven wordt er zo’n 24 procent machinaal geopend. Niet de abonnee opent de nieuwsbrief, maar de computer van de provider waarbij de abonnee aangesloten is. Waarom heeft een provider dit zo geregeld? Vast niet als service naar de abonnee, hoewel men dit wel zo doet voorkomen. De abonnee wordt beschermd tegen ongewenste mail. Het maakt dus niet uit dat de nieuwsbrieven worden verstuurd via een maildistributeur met een goede naam, zoals bij mij het geval is.

Ik had mailcontact met iemand die al een tijd geen nieuwsbrieven meer van mij had ontvangen. Ik zag dat zij was uitgeschreven omdat ze geen brieven had geopend. Dat gaat zo, als een abonnee een half jaar geen activiteit vertoont, dan wordt deze als ‘inactief’ bestempeld. Komt daarin geen verandering dan wordt de abonnee uitgeschreven. Voor de abonnee die mijn nieuwsbrieven al een tijd niet had ontvangen, ging niet op dat ze niet geïnteresseerd is. De provider heeft voor haar bepaald dat mijn nieuwsbrieven in de spam moesten worden gedaan. Lang niet iedereen kijkt regelmatig in de spam of er iets bij zit wat daar niet in thuis hoort. Waarom zou je ook? Je mag van de provider verwachten dat die jou zelf laat denken en dat er niet voor je gedacht wordt.

Waarom de provider dit doet is een open vraag. Ik denk dat het met censuur te maken heeft. Op de sociale media merk ik al langer dat mijn bereik wordt beperkt. Mijn nieuwsbrieven wegmoffelen is een nieuw verhaal in dezelfde reeks van nare methodes. Degene die mij mailde is trouwens lang niet de enige die als inactieve abonnee werd aangemerkt. Linkedin bijvoorbeeld, heeft aangegeven dat zij posts van ‘onwelgevalligen’ beperken tot de kring van volgers. De andere sociale media providers doen hetzelfde. Het is een psychologisch spelletje. Hoe minder er van iemand wordt gelezen, hoe meer de betreffende persoon in het grote vergeetboek komt. Vergeten doen we in deze tijd snel, omdat we in een overstelpende overvloed aan informatie leven. Vaak informatie trouwens, die afleidt van waar het echt om gaat, afgestemd op je interesse, zoals bij mij bijvoorbeeld in archeologie. Het is daarom niet moeilijk om de aandacht af te leiden van personen die echt iets te zeggen hebben. Onbekend maakt onbemind en als degene die op deze manier weg wordt gewerkt, gaat tegensputteren, dan roept deze al snel irritatie op, want het wordt uitgelegd als negativiteit en dat is not done in een tijd dat we po-si-tief moeten zijn. Bovendien ligt het aan de persoon zelf, want deze maakt zichzelf niet geliefd. ‘Niet zo gekwetst doen en jezelf niet zo laten kennen’, wordt er dan gezegd.

Dus, als mijn maandbrieven niet aankomen, kijk eens in de spam, of mail je provider waarom mijn nieuwsbrieven niet gewoon in de inbox worden geplaatst.

Ad Broere