een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Wie is George Soros?

Onlangs dook op internet een video op van het interview van George Soros door Steve Kroft. Van dit interview bestonden transcripts. De opnames leken echter verdwenen. In dit interview spreekt Soros openlijk over zichzelf, over zijn verleden en over zijn zakelijke activiteiten. Gebrek aan empathie en gewetenloosheid zijn kwalificaties die aan mensen zoals Soros worden toegedicht. In het interview blijkt dat ze op Soros van toepassing zijn.

Het volgende is een fragment uit ‘Geld komt uit het Niets’, waarin een gedeelte van het transcript van het interview.

George Soros werd in 1930 onder de naam Gregory Schwartz in Hongarije geboren. Toen de nazi’s in 1944 Boedapest bezetten, was de vader van George Soros daar een succesvol advocaat. Hij was zich echter bewust van de op handen zijnde vervolging van de Joden in Hongarije. Daarom liet hij zijn gezin uiteenvallen. Door omkoping van een regeringsambtenaar kocht hij met vervalste papieren bescherming voor zijn zoon George. Deze papieren verklaarden dat George zijn veertienjarige christelijke pleegzoon was. Aan deze overlevingsstrategie kleefde een hoge prijs. Terwijl honderdduizenden Joden werden afgevoerd naar de concentratiekampen, hielp George zijn zogenaamde pleegvader op zijn van bovenaf opgelegde missie met de opsporing en inbeslagname van de eigendommen van de afgevoerde Joden.

In een zestig minuten durend interview met Steve Kroft (CBS) erkende George Soros de juistheid van deze gang van zaken. Hij gaf in hetzelfde interview ook aan, dat hij geen spijt had van wat hij toen had gedaan:

Kroft: Geen schuldgevoel?

Soros: Nee.

Kroft: En bijvoorbeeld de gedachte; ‘Ik ben Joods en zie die mensen worden afgevoerd. Ik zou ook een van hen kunnen zijn.’ Niets van dat alles?

Soros: Ja, vanzelfsprekend zou ik…, had ik een van hen kunnen zijn en had ik degene kunnen zijn van wie alles was afgenomen. Maar er was bij wat ik toen deed niets van wat ik niet had moeten, want het was… ja, eigenlijk, op een merkwaardige manier, net zoiets als met de financiële markten – als ik er niet zou zijn geweest en als ik het niet had gedaan dan zou een ander het hebben gedaan. En het was zo, dat of ik er nu wel of niet was, ik was niet meer dan een toeschouwer, die zag dat de bezittingen in beslag werden genomen. Ik had er zelf geen rol in, het werd voor mijn ogen gedaan. Dus nee, ik heb geen schuldgevoel.

George Soros vertrok in 1947 naar het Verenigd Koninkrijk. Hier studeerde hij economie aan de London School of Economics.. Na verschillende baantjes te hebben gehad besloot Soros dat hij de financiële sector in wilde en vond werk bij de bank Singer & Friedlander. In 1957 vertrok Soros naar New York waar hij aan de slag wilde als investeerder. Uiteindelijk zette hij in 1969 zijn eigen fonds op dat later de Quantum Fund zou worden.

Soros richtte meerdere stichtingen op, zoals het Open Society Institute en het Instritute New Economic Thinking. Deze stichtingen hebben hem gelegitimeerd om zijn invloed te kunnen doen gelden in die landen en regio’s die in zijn plannen passen.