een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

mRNA in lipide nano deeltjes

Hieronder volgt een deel van een artikel dat in het British Medical Journal werd geplaatst en dat in het Nederlands vertaald staat op de site van Stichting Vaccinvrij. Het gedeelte dat wordt overgenomen op mijn blog is interessant omdat hierin wordt ingegaan op de risico’s van therapieen op basis van RNA. De vaccins die nu in veel landen worden toegediend zijn hierop gebaseerd.

Therapieën op basis van RNA, die drie decennia geleden werden bedacht, hebben lange tijd tot de verbeelding gesproken vanwege hun theoretische mogelijkheden om lichaamscellen om te vormen tot “een geneesmiddelen-fabriek op verzoek”.2 Maar ondanks zware investeringen door de biotech-industrie werd de vertaling van laboratorium naar de praktijk voortdurend gehinderd door de kwetsbaarheid van mRNA.

In de loop der jaren hebben onderzoekers geprobeerd om de intrinsieke instabiliteit op te lossen door mRNA in te kapselen in nano-dragers gemaakt van polymeren, lipiden, of anorganische materialen. Lipide nano-deeltjes (LNPs) werden gekozen door Moderna, Pfizer-BioNTech, CureVac, en Imperial College London voor hun covid-19 vaccins. Dit heeft de aandacht getrokken van specialisten op het gebied van de farmaceutische biotechnologie, van wie sommigen hun bezorgdheid hebben geuit over verdere zaken waar we nog onvoldoende informatie over hebben.

In een snelle reactie op bmj.com heeft JW Ulm, een specialist op het gebied van gentherapie die heeft gepubliceerd over “weefsel-targeting” van therapeutische vectoren,3 zijn bezorgdheid geuit over de biodistributie van LNPs: “Op dit moment is er relatief weinig gerapporteerd over de weefsellokalisatie van de LNPs die zijn gebruikt om het SARS-CoV-2 spike-eiwit coderend boodschapper-RNA in te kapselen, en het is van vitaal belang dat er meer specifieke informatie beschikbaar komt over waar de liposomale nanodeeltjes zich na de injectie precies bevinden.” 4

Het is een onbekende factor die, zo vreest Ulm, gevolgen kan hebben voor de risico’s van het vaccin. Ulm zei tegen The BMJ:

“Pfizer-BioNTech en Moderna hebben een opmerkelijke prestatie geleverd door de productie van zo’n nieuw systeem snel op te schalen, wat technologisch gezien echt een mijlpaal is. Farmaco-kinetische studies*, met onafhankelijke laboratoriumbevestiging, zijn echter essentieel om de potentiële cytotoxiciteit** en macroscopische toxiciteit*** vast te stellen, vooral gezien de waarschijnlijkheid van herhalingsinjecties gedurende maanden of jaren, aangezien de weefseltransport-patronen van de mRNA-vaccinbatchload zullen bepalen welke cellen en weefsels bij elke ronde door cytotoxische T-cellen worden gedood”.

*Onderzoeken die bestuderen wat de werking van de stoffen in het lichaam is
** Giftig voor de cellen
*** Giftig op waarneembaar niveau

Gezien de variatie in LNP-formuleringen is het onduidelijk hoe relevant eerdere dierproeven zijn voor het beantwoorden van deze vraag.

Regelgevers en fabrikanten die door The BMJ voor dit artikel werden gecontacteerd, wilden niet ingaan op de vragen die door de snelle reactie van Ulm werden opgeroepen.

Bron originele artikel:

The EMA covid-19 data leak, and what it tells us about mRNA instability BMJ 2021; 372 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n627 (Published 10 March 2021)

1 RNA-based therapeutics–developing a new class of drugs. Nat Rev Drug Discov2014;13:759-80. doi:10.1038/nrd4278 pmid:25233993

2 Garde D. The story of mRNA: how a once-dismissed idea became a leading technology in the covid vaccine race. STAT News2020. https://www.statnews.com/2020/11/10/the-story-of-mrna-how-a-once-dismissed-idea-became-a-leading-technology-in-the-covid-vaccine-race/

3 Complex determinants within the Moloney murine leukemia virus capsid modulate susceptibility of the virus to Fv1 and Ref1-mediated restriction. Virology2007;363:245-55. CrossRefPubMedGoogle Scholar

4 Ulm JW. Rapid response. Re: Will covid-19 vaccines save lives? Current trials aren’t designed to tell us. BMJ2020.