een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Het gaat ons allemaal aan

Ik had op de sociale media naar aanleiding van onderstaande post een uitwisseling over het onderwerp macht en onderwerping. Het bracht mij erop om mijn ideeën over de toekomstige rol van het geld opnieuw op te pakken.

De EU is geworteld in de nazi ideologie, die erin is gebracht door Walter Hallstein, de eerste Europese commissaris. Centrale macht, bureaucratie, dwang van bovenaf, onderdrukking van andersdenkenden en geen democratie zijn eigenschappen ervan. De oorlog die Duitsland militair niet kon winnen, werd de economische verovering van Europa – het Wirtschaftswunder – , onder het mom van eenwording. De krachten achter de EU zijn de grote Europese concerns.

De bedoeling om na de val van de muur ook Rusland economisch te onderwerpen en zo een grote Europese Unie met als motor Duitsland te hebben, is doorkruist door de geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen tientallen jaren, waardoor Europa sterk aan economische macht heeft ingeboet. De afhankelijkheid van geïmporteerd gas, olie en andere grondstoffen heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Het opblazen van de Nordstream was daarbij een stevige streep door de rekening voor de Duitse industrie.

Deze EU met zijn foute basis moet beëindigd worden. Economische samenwerking is goed en nodig, maar niet op de manier waarop de EU het gestalte wil geven.

Martin Bormann, assistent van Hitler vluchtte na WOII naar Zuid Amerika met het nazikapitaal en had van daaruit invloed op het snelle economische herstel van Duitsland. Paul Manning schreef er een boek over.

Henck Van Dijck: ‘De Europese elite zit sinds de Franse Revolutie in een soort van “revanche-fase”, als wraak op de volksrevolutie van Vrijheid – Gelijkheid – Broederschap. Dus de democratie willen ze terugdraaien naar de feodale tijd van de meester-knecht relatie. Het is de wraak van de (aanvankelijk Duitse) elite op de Franse Revolutie. Dit zit er achter hun idee van Globalisme, van open grenzen, met vanuit de “ivoren toren” plannetjes maken over de rug van het volk heen. Dat is hun gedroomde toekomstbeeld. Dit idee moet geanaliseerd worden en er iets “structureels” tegenover gesteld. Met alleen te reageren, “patriot of reactionair te zijn” komen we er niet. De democratie moet opnieuw worden uitgevonden, opnieuw geformuleerd, óók vanuit het besef dat “parlementaire democratie” niet werkt en zelfs als democratisch idee “onbestaanbaar is”, omdat het elitarisme, decadentie en totalitarisme stimuleert.’

Ad Broere: Mijn bijdrage aan deze verandering is het inzicht dat ik geef in hoe geld wordt gebruikt door de elite om hun doelstelling te verwerkelijken. Mijn voorstel is om afstand te nemen van het huidige geldsysteem, dat uitsluitend de belangen van de elite dient en door samenwerken een economie te ontwikkelen die gebaseerd is op waardecreatie, met geld uitsluitend als ruilmiddel. In de huidige economie bepaalt geld welke economische activiteiten worden uitgevoerd en welke niet. Omdat geld voor het leeuwendeel in handen is van de elite bepalen zij de economische activiteit, inclusief de wapenindustrie en de oorlogen die er worden gevoerd om hun belangen te dienen. Helaas wordt er door velen gedacht dat het een spelletje is dat ik voorstel en geloven zij dat het iets is voor veel later. Deze mindshift van geld naar waardecreatie eerst is echter de enige weg om ons vrij te maken van de elite en zou zeer serieus moeten worden genomen. Als van geld een publieke zaak wordt gemaakt dan is ook de weg vrij voor werkelijke democratie. 

In 2014 was het ‘Burgerinitiatief Ons Geld’ dat het tot het Parlement bracht om behandeld te worden in de Tweede Kamer. Dankzij de inzet van enkele Kamerleden waaronder Arnold Merkies werd besloten om de toekomst van ons geldsysteem voor te leggen aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR)

Het rapport ‘Geld en Schuld, de publieke rol van banken’ werd in 2019 uitgebracht. De conclusie uit het onderzoek was dat banken het best geëquipeerd zijn om de krediet – en spaarfunctie te vervullen. Hoewel er een aantal kritische opmerkingen worden gemaakt over hoe banken deze rol vervullen, is dit geen aanleiding om ‘te experimenteren’ met vernieuwingen. Daarmee was de discussie afgerond.

Het idee van een publieke bank, waarvan alle Nederlanders aandeelhouder zijn, is in de ijskast gezet. Het bleef bij het oude en banken bepalen nog steeds op commerciële basis hoe de spaar- en krediet/lening functie wordt uitgevoerd. Dat de commerciële basis en het aandeelhoudersbelang strijdig zijn met het verrichten van een werkelijk publieke functie wordt – nog –  niet erkend. We hebben wel een ‘Volksbank’ in Nederland, maar die naam dekt niet de lading.

Een werkelijke Volksbank beheert niet alleen het spaargeld, ook het pensioengeld wordt erin onder gebracht. Alle Nederlanders zijn aandeelhouder van deze bank en ten behoeve van hen legt het bestuur van deze bank verantwoording af aan het Parlement voor het beheer van het spaar- en pensioengeld en voor de kredieten en leningen die worden uitgezet. De aandeelhouders hebben inspraak in de besteding van de middelen aan kredieten en leningen. Bijvoorbeeld in de bouw van betaalbare huurwoningen, in vernieuwing van de gezondheidszorg en het onderwijs et cetera. Verliezen zijn voor rekening van alle Nederlanders – wat in feite nu ook al het geval is – . Er valt ook veel te zeggen voor regionalisering van deze Volksbank, waardoor er rekening kan worden gehouden met verschillen in economische infrastructuur.

Een publieke bank zou goed zijn voor de Nederlandse economie en de zeggenschap terugbrengen bij de Nederlanders. Mijn plan om een omkering teweeg te brengen in het denken over geld en de rol ervan kan echter ook nu worden ingezet. In dit animatiefilmpje wordt het principe ervan uitgelegd. Als er voldoende belangstelling voor is, dan wil ik mijn plan mondeling toelichten in een of meerdere bijeenkomsten. Ook wil ik erover van gedachte wisselen met de deelnemers. Heb je hier belangstelling voor, stuur me dan een mail: adbroere@protonmail.com.

Ad Broere

Donaties zijn welkom, hierdoor wordt de waardering voor wat ik bied financieel tot uitdrukking gebracht.

Mijn bankrekening: NL59TRIO0379342502 ten name van Humane Economy Publishing