een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

LETS kringen en CBDC

Beste Ad, ik stond op de markt op 7 oktober. Wij hadden helaas geen tijd om aan te schuiven bij de evaluatie, maar wilde even zeggen dat mijn man en ik het ook als zeer waardevol hebben ervaren.

We hebben een gesprek gehad met een LETS kring die al zo’n 10 jaar draait. We weten dat er hier zeker animo voor is maar zijn nog aan het bomen over hoe de waarde te ijken per dienst en product en hoe/wat/waar de waardepunten/IOU’s te registreren. Heb jij je verdiept in het LETS systeem, zo ja, wat is jouw mening hierover?

  • Dag Monique, fantastisch dat de markt op 7 oktober jou heeft geïnspireerd. Ik heb me in veel alternatieven voor de euro verdiept. Hierover heb ik uitgebreid geschreven in mijn boek ‘Geld in de Bijrol’. Lets kringen hebben mijn sympathie. Er is echter een probleem, dat tot dusver niet is opgelost door Lets. Iedere ondernemer, of het nu om producten of diensten gaat, heeft te maken met de eurowereld. Euro-inkomsten zijn nodig om euro-uitgaven te kunnen doen. Dat is ook de grote belemmering voor bedrijven om mee te doen aan een ander geld, Lets, of tijdbank initiatief.
  • Daarom heb ik deze oplossing ontwikkeld. Gebaseerd op het uitgangspunt dat alle deelnemers willen toegroeien naar het volledig uit de euro te kunnen stappen en waardecreatie voor geld te laten gaan. Of nog beter om geld te vervangen door beloftes, zoals ik in het filmpje uitleg. Daarvoor is het nodig dat er een kring wordt gevormd van – kleinschalige – bedrijven, die zoveel mogelijk met beloftes zoals de Leeuwerik werken, zonder met hun eurouitgaven in de problemen te komen.
  • Daarom kan er op de markt met contante euro’s en contante Florijnen worden betaald en voor een klein deel met ‘de Leeuwerik’. Naarmate meer bedrijven zich aansluiten kan het deel dat met Leeuwerik wordt voldaan groter worden, totdat de kring geheel zelfvoorzienend is.
  • Het gaat om een belang dat ons allemaal aangaat. We worden gevangen in een systeem waarin we onze vrijheid en zelfbeschikking moeten opgeven om in onze materiele behoefte te kunnen voorzien. Ik bedoel hiermee de Central Bank Digital Currency (CBDC). Een digitaal tegoed dat periodiek wordt ‘bijgeschreven’. Niet door werk, maar door het voldoen aan de eisen.
  • Dit gaat een realiteit worden als er een einde komt aan het huidige geldsysteem. Daarna zal de economie geheel op de schop gaan en centraal worden aangestuurd, waarbij een aantal multinationale ondernemingen de dienst gaan uitmaken. Betaald werk wordt dan een schaars goed en er zullen velen zijn die noodgedwongen akkoord gaan met de CBDC, wetende dat daarvoor veel moet worden ingeleverd en er aan eisen moet worden voldaan.
  • Ons enige antwoord is om ons los te maken van geld en het oude geld-denken. Daarvoor is het nodig dat er een volwaardige kring-economie wordt opgebouwd. Het gaat dus om veel meer dan een deeloplossing, zoals Letskringen bieden. Hartelijke groet, Ad

Pippa Malmgren, “Global Leader for Tomorrow” van het WEF, kondigt tijdens het panel van de World Government Summit met de titel “Are We Ready for a New World Order?” de komst aan van digitale valuta van centrale banken (CBDC’s).

“Het betekent dat we een bijna perfecte registratie hebben van elke transactie die in de economie plaatsvindt, wat ons veel meer duidelijkheid zal geven over wat er aan de hand is. Het brengt ook enorme gevaren met zich mee voor de machtsverhoudingen tussen staten en burgers.”

Maar maak je geen zorgen, de TV heeft je verteld dat CBDC’s slechts een “samenzweringstheorie” zijn, dus je kunt je kop stevig en comfortabel in het zand begraven, volledig afgeschermd van de realiteit!