Aasgierfondsen

Een aasgierfonds werkt simpel. Koop beleggingen zoals bijvoorbeeld staatsleningen met een enorme korting en incasseer vervolgens op de vervaldag van de leningen het volle bedrag. Daar moet je wel voor uit hardhout zijn gesneden, want die lage prijs waarvoor je de lening aankoopt is niet zo maar laag, want het is het gevolg van de financiële moeilijkheden waarin een land verkeert. Momenteel speelt dit in Argentinië. Elliot Capital zet met steun van de Amerikaanse rechter grote druk op dat land…

 

Vulture Funds 1

Hoe een aasgierfonds te werk gaat

 

In 2001 ging Argentinië failliet. De staat had een onbetaalbare schuld van ongeveer 20 miljard dollar. 93% van de schuldeisers was bereid om hun vordering te laten vallen. 7% was daartoe niet bereid, dus zo’n 1,4 miljard van de schuld bleef in de boeken. Elliot Capital, geleid door Paul Singer, kocht voor 49 miljoen dollar zo’n 60% van de niet akkoord gaande schuldeisers over. Elliot Capital betaalde dus 49 miljoen dollar voor een vordering die een aflossingswaarde had van ongeveer 850 miljoen. De manager van Elliot Capital, Paul Singer, is jurist en kreeg de Amerikaanse rechter achter zich toen hij het volledige bedrag bij de Argentijnse overheid opeiste. Hij treedt tevens op voor de overige schuldeisers van de genoemde 7% die niet akkoord gingen.

De Argentijnse overheid is hierdoor in een precaire positie gemanoeuvreerd. Die 1,5 miljard dollar is misschien nog wel op te brengen. Het zou heel waarschijnlijk echter tot gevolg kunnen hebben dat de schuldeisers die eerder ermee akkoord gingen dat ze hun vordering lieten vallen, toch alsnog ook het volledige bedrag opeisen. Dit zou dus betekenen dat de Argentijnen weer de volledige 20 miljard dollar voor hun kiezen krijgen en dat heeft tot gevolg dat ze een tweede keer failliet gaan.

De beelden van de periode rond 2000 zijn door velen niet vergeten. De chaos, plunderingen, gevaarlijke situaties in de steden. Dit is het Paul Singer kennelijk allemaal waard om zijn winst te boeken.

De Amerikaanse jurist Paul Singer richtte in 1977 op toen 34-jarige leeftijd Elliot Capital op. Zijn startkapitaal van 22 miljoen dollar verwierf hij door ‘familie en vrienden’.

Singer speelde in de tachtiger jaren van de vorige eeuw een rol in het Iran Contra schandaal en ontkwam aan rechtsvervolging door de steun van invloedrijke vrienden.

Hij verdiende met zijn Elliot Capital onder andere veel aan speculaties op de fossiele grondstoffenmarkt en aan speculaties met Credit Default Swaps (CDS) tegen Lehman Brothers (simpel gezegd: gokken op het faillissement van Lehman). Op dezelfde manier maakte Elliot Capital winst op de ondergang van auto onderdelenconcern Delphi (een winst van 1,3 miljard dollar)

Met Peru paste Singer dezelfde strategie toe als nu met Argentinië in 1996 en in de Congo maakte hij een stevige winst op zijn investering van 20 miljoen dollar door de Congolese regering onder druk te zetten met bewijzen van corruptie.

Paul Singer heeft zowel G.W. Bush jr. als Mitt Romney financieel stevig gesteund in hun verkiezingsstrijd. Voor zijn steun aan George W. Bush werd Singer beloond door met hem mee te reizen naar Israel om de 60-ste verjaardag van dit land te vieren. Voor zijn verkiezingssteun vroeg (vraagt) hij terug dat de markt open blijft voor hedgefunds zoals Elliot Capital.

Er is een wachtlijst voor beleggers die deel willen nemen in Elliot Capital…