een andere en vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Eilandeconomie

Uit de lange geschiedenis van geld blijkt dat het nooit geluk en welzijn voor allen heeft gebracht. Wel materiële voorspoed, zelden voor iedereen, meestal voor een relatief kleine groep. Als het om welzijn gaat en om een menswaardige samenleving, dan blijkt geld vaak een grote stoorfactor te zijn. Hoe meer belang eraan gehecht wordt, hoe onmenselijker de samenleving. Dit bracht mij ertoe om geld en wat het met een gemeenschap doet uit te werken in de eilandeconomie, die door elf schipbreukelingen vorm wordt gegeven.

Het huidige geld-door-schuld met rente systeem is de ergste manier om met geld om te gaan. Het schept ongelijkheid, spanning, frustratie en het brengt groeidwang met zich mee. De elf schipbreukelingen ondervinden dit als hun economie volkomen vastloopt door schuld en doordat er een samenleving van winnaars en verliezers ontstaat.

Dit heeft tot gevolg dat ze gaan experimenteren met andere oplossingen. Eerst met rentevrije leningen, vervolgens met tijd’geld’ en dan met een geldloze samenleving. Ze komen erachter dat een andere vorm alleen succesvol kan zijn als die door iedereen begrepen en gedragen wordt. Het lijkt erop dat we nog ver verwijderd zijn van het afscheid nemen van het geld-door-schuld met rente systeem en ook van het geld met geld verdienen. Maar alles kan veranderen, al was het voorlopig op kleine schaal.

Deze e-publicatie is bestemd voor iedereen die met geld te maken heeft. Voor iedereen, dus want in de huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om je eraan te onttrekken. Het verhaal is toegankelijk geschreven, zonder tabellen, grafieken en met weinig cijfers. Het zet aan tot denken over geld en waarde en over onze houding daarin.

Stuur een mail naar adbroere@protonmail.com met het verzoek om Eilandeconomie naar je toe te sturen en de publicatie wordt kosteloos naar je mailadres verzonden.