een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Zouden we echt bezitloos kunnen worden?

In het artikel ‘We gaan erop vooruit? schreef ik over de gevolgen van de desastreuze gebeurtenissen in de financiële sector. Het is een kwestie van tijd dat het doek valt voor dit geldstelsel. In de afgelopen jaren is het met kunst en vliegwerk overeind gehouden, hoogstwaarschijnlijk omdat er nog tijd nodig was om plan B af te ronden.

In de tussentijd wordt het spel gespeeld van gewoon doorlopen, niets aan de hand. Dit is echter niet meer dan schijn. De overvloed aan waardeloos geld dat in dollars, euro’s et cetera in circulatie is gebracht, heeft de echte economie – waar jij en ik ons geld verdienen – geen goed gedaan. Het heeft gevolgen gehad voor alles waarin wordt belegd en dat heeft de prijzen opgejaagd van energie, woningen, voeding et cetera, waarin maar geld met geld te verdienen valt. Vooral in vastgoed gaat gigantisch veel geld om. In landen over de hele wereld.

In Nederland is de vermogensverdeling geheel uit het lood: De ruim 8 miljoen Nederlandse huishoudens hadden eind 2022 opgeteld een vermogen van 2.490 miljard euro. Hiervan was 1.338 miljard euro overwaarde op de eigen woning.
De vermogens waren eind 2022 uitermate scheef verdeeld. De helft van de Nederlandse huishoudens met de laagste vermogens bezat 65 miljard euro en de helft met de hoogste vermogens 2.425 miljard euro. De meest vermogende 10 procent bezat 1.344 miljard euro.
Exclusief de overwaarde op de eigen woning is het bezit 1.151 miljard euro, waarvan 80 procent bij de meest vermogende 10 procent zit.

Het zou mooi zijn als er nuchter wordt nagedacht over wat er gaat gebeuren als de banken zich uit de carrousel terugtrekken. Want als er geen kopers meer zijn die de fancy prijzen kunnen betalen, dan houdt het op, omdat die kopers de bank nodig hebben om de koop mogelijk te maken. Dat de banken zich uit de financiering van vastgoed terugtrekken is waarschijnlijk. In feite houden ze tot dusver een enorme zeepbel in stand en die zal absoluut worden doorgeprikt. Als dit gebeurt dan raken heel veel huishoudens een groot deel van hun vermogen kwijt. Alleen de rijkste twintig procent van wie het vermogen niet voornamelijk in stenen zit ontspringen wellicht de dans.

Een quote uit het artikel ‘We gaan erop vooruit?’ luidt: ‘Er kunnen meerdere dingen gaan gebeuren. De centrale banken kunnen van de commerciële banken beter onderpand eisen. De commerciële banken zouden dat kunnen geven door bijvoorbeeld de – hypotheken op – woningen en ander onroerend goed die in onderpand zijn gegeven door te schuiven naar de centrale banken. Dit zou de betekenis kunnen zijn van Klaus Schwab’s uitspraak: ‘Je bezit niets meer maar je bent gelukkig’. Het bezit is dan in handen gekomen van de centrale banken, die op papier publiek eigendom zijn. Dus op papier wordt particulier bezit tot publiek bezit gemaakt. Als dit wordt gedaan dan zou het de grootste onteigeningsactie zijn die de geschiedenis heeft gekend. Groter dan de goudroof door de Amerikaanse regering ten tijde van president Franklin Roosevelt in 1934, toen de Amerikanen werden gedwongen om hun goud voor een lage prijs te verkopen aan de overheid. Het is een niet onwaarschijnlijk scenario en zoals gezegd, de centrale banken zijn niet zo publiek als er wordt beweerd. In elk geval de Federal Reserve niet. Dus als het net dichtklapt dan heeft de macht achter de centrale banken de touwen in handen.’

Het betekent niet dat jij uit je huis gezet wordt. Je mag gewoon erin blijven wonen, totdat er wordt beslist dat het huis te groot is geworden en jij eruit moet om naar een kleinere woning te gaan. Of dat je gedwongen vluchtelingen moet opnemen. Bedenk het maar. Jij kwam door de financiële crash in nood en de ‘publieke’ centrale banken hebben jou geholpen door je schuld kwijt te schelden tegen afzien van het eigendom van je woning. Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, wel echter dat dit een waarschijnlijk scenario is. Compleet met CBDC en het moeten voldoen aan voorwaarden om in aanmerking te komen voor geld op je – onderhuidse – chip.

(c) Ad Broere

Schrijf je in voor de workshop op 18 januari.