Frankrijks president Emmanuel Macron roept op tot een radicale herstructurering van de hele EU. Macron heeft zijn ‘kaart van de EU vanaf 2024’ gepresenteerd. Hij stelt voor dat in het budget voor de eurozone een stevig bedrag moet worden opgenomen voor een gemeenschappelijke militaire macht. Macron wil dit financieren met – zoals hij dat noemt – ‘EU-belasting’.
Macron heeft goed naar de cijfers gekeken en weet dat zijn land Griekenland achterna gaat als er niet iets snel verandert. Hij hoopt alle rotte appels in een mand te gooien zonder dat iemand het merkt. Het is zoals de Drie Musketiers, maar dan alleen: ‘Allen voor een’.
Duitsland wordt nog steeds gedomineerd door de angst voor hyperinflatie. De voormalige Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis steunt de federalistische voorstellen van Macron, maar is het niet eens met diens strategie. Hij zegt dat alleen een directe bedreiging kan maken dat Duitsland de strenge houding naar de EU bijstelt. Duitsland is tegen de consolidatie van alle schulden van de EU landen. Ze blijven vasthouden aan hun bezuinigingsvisie, terwijl ze tegelijkertijd de eenheidsmunt willen voor alle EU landen, vanwege hun exportbelangen. Het kan alleen niet beide tegelijk…
Maar de plannen van Macron gaan verder dan alleen een EU Belasting. Hij stelt ook dat de Europese landen zich met verschillende snelheden bewegen en dat de landen die achterblijven hem zouden moeten steunen, met name voor wat betreft het Europese defensiebudget en een standaard -EU-wijd- belastingtarief voor multinationale ondernemingen.
Het belang van het Europese defensiebudget is duidelijk. De Fransen willen op die manier de uitgaven aan defensie reduceren. Het standaard EU-belastingtarief voor multinationals is ingegeven door de door de socialisten veroorzaakte kapitaalvlucht van rijke Fransen. De Franse beurs CAC-400 scoort in vergelijking met andere Europese beurzen slecht. Het lijkt op Jacobse en van Es: ‘Samen voor ons eige’.
lees verder Macron’s Call to Federalize Europe
Toegevoegd op 26 oktober 2017: De problemen waarmee Macron wordt geconfronteerd in Frankrijk zijn niet uniek voor dat land. De kernoorzaak ligt in de scheve inkomens- en vermogensverdeling. Ook in Frankrijk bezit een klein aantal Fransen het leeuwendeel van alles wat er te bezitten valt. De Fransen maken echter wel duidelijk wat er gebeurt als er aan de privileges van de rijken wordt getornd. De vorige president Hollande heeft geprobeerd om door belastingheffing iets aan de scheve verdeling te doen. Tevergeefs, want de rijken hebben hun macht getoond door uit Frankrijk te vertrekken naar landen met een voor hen beter klimaat. Macron wil de maatregelen van Hollande grotendeels terugdraaien, maar daarvoor heeft hij de EU nodig. Daarom wil hij een EU wijde belastingheffing en een eenheidstarief voor de vennootschapsbelasting voor multinationale ondernemingen.