een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Geld en gekte

We zijn geschift, jij en ik. Wij creeren waarde voor elkaar door goederen te maken en diensten te leveren. Toch hebben we ons afhankelijk gemaakt van geld. Voor dat geld moeten we werken en als we dat niet kunnen dan krijgen we bij de gratie geld, maar dan wel in ruil voor ons besef van afhankelijkheid en schaamte voor onze tekortkoming.

Het geld is niet van ons, van wie wel is niet echt duidelijk, maar het is wel duidelijk dat we ons ervoor moeten inzetten om het te krijgen. Vooral wanneer we niet van een minimum willen leven. Verder is het voor velen duidelijk dat het bezit van geld scheef is verdeeld. De meeste mensen hebben niets tot een beetje en hebben een inkomen dat je een groot deel van de maand doet voortslepen naar de volgende betaaldag.


Ook zijn er mensen die genoeg hebben en zich de luxe kunnen permitteren om niet over geld te hoeven nadenken. In het algemeen hebben zij weinig begrip voor de grote groep die niets heeft en meerdere – niet alle – zijn geneigd om hun geweten te sussen met dat ze het wel aan zichzelf te wijten hebben als ze tekort komen. Dan is er een buitencategorie van mensen die zoveel bezitten dat het onuitputtelijk lijkt. Ook omdat er voortdurend geld naar hen toestroomt. Waarom? Omdat zij niet hoeven te werken voor geld maar geld voor zich kunnen laten werken.


Van relatief enkelen is het vermogen zo groot dat ze er macht aan ontlenen. Volgens Wikipedia zijn deze mensen onveranderlijk ‘filantroop’. Zij gebruiken hun macht om invloed uit te oefenen en omdat ze meestal geen frisse denkbeelden hebben over hun medemens, gebeurt het dat er plannen worden uitgevoerd waar een normaal mens niet op zit te wachten, zoals een plandemie. Geld is dus het instrument dat deze mensen in staat stelt om te doen wat ze doen.


De enige manier waarop wij dit kunnen afstoppen is door HUN geld niet langer te accepteren. Dat kan door HUN geld te vervangen door ONS geld RENTE en SPECULATIEVRIJ. Want dit garandeert dat geld met geld verdienen gewoon niet meer kan. Geld weerspiegelt dan alleen nog de waarde die degenen die ervoor werken erin stoppen. Niet meer en niet minder. Over hoe we dat kunnen doen, gaat dit gesprek met Patricia Mensink, Percy Dens en Ad Broere. Als je er meer over wil weten, lees dan ‘Geld in de Bijrol’.

(c) Ad Broere