Omdat de economie gestimuleerd moet worden gebruikt Draghi van de Europese Centrale Bank opnieuw het ‘rentewapen’. De rente is al laag, maar gaat in de komende tijd verder onder nul. Dit betekent dat je beloond wordt voor geld lenen en dat geld sparen geld kost.
De gedachte van Draghi lijkt te zijn (je weet het maar nooit) dat daardoor de Europeanen hun spaargeld gaan besteden, waardoor de consumptie wordt bevorderd en dat is dan weer goed voor bedrijven, want de winsten gaan omhoog.
Ook kunnen bedrijven en beleggers wel heel aantrekkelijk geld lenen. Ze worden er zelfs voor beloond. De gedachte hierachter is dat het de investeringen bevordert. Dus beleggers die op die lucratieve basis geld lenen, steken dat in bijvoorbeeld vast goed en vragen daarvoor de hoofdprijs, van minstens 7% rendement. Waardoor de prijzen van koopwoningen en huurwoningen weer verder omhoog gaan en kopers en huurders in een steeds lastiger parket komen. De beleggers daarentegen zien hun vermogen verder groeien, zoals dat sinds de crisis al in enorme mate het geval is, ook al geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek de indruk dat het allemaal wel meevalt door met de cijfers te goochelen.
Voor MKB bedrijven ligt het lastiger, want ook al kost lenen vrijwel niets, banken blijven terughoudend om aan deze categorie uit te lenen, vanwege het feit dat ze alles wat naar risico ruikt willen weren. Dus ook grote, kapitaalkrachtige bedrijven profiteren van de maatregelen van Draghi. Met het geleende geld kunnen ze bijvoorbeeld bedrijven overnemen die een bijdrage leveren aan de winst. Waardoor er een nog grotere concentratie van grote bedrijven gaat ontstaan.
Ook de zuidelijke eurolanden zijn blij met Draghi. Lenen levert het geld op en ze kunnen daardoor hun staatsbegroting aardig opleuken, zonder fundamenteel iets aan de schuldpositie te hoeven doen.
Dit alles ten koste van het vlijtige, spaarzame Nederlandse volk. Voor hen is het slecht nieuws, want sparen kost (steeds meer) geld. Ook de pensioenfondsen krijgen het steeds moeilijker om hun rendement op peil te houden. Ze worden meer en meer gedwongen in de richting van aandelen, projectinvesteringen en vastgoedbeleggingen om rendement te maken en daardoor verder in de klauwen van Goldman Sachs, Blackrock, Carlyle et cetera gedreven. Omdat de pensioenfondsen hun rekenrente (van De Nederlandsche Bank) MOETEN baseren op risicoarme staatsobligaties, bijvoorbeeld de Nederlandse en Duitse Staatsleningen, zakt de rekenrente verder naar 0%. Slecht nieuws voor de pensioengerechtigden, die meelijden met de spaarders en gekort gaan worden. Gelukkig is er de opeethypotheek om eigen huisbezitters met een hypotheekvrij huis een aanvulling van hun slinkende besteedbare middelen te geven. Het lost echter allerminst de problemen op van de ouderen die huren, of die nog bezig zijn hun hypotheek af te lossen, dus een discriminerende maatregel.
Dat het een zeer eenzijdige en buitengewoon aanvechtbare methode is om de rekenrente te baseren op risicoarme staatsobligaties blijft in alle communicatie via de media buiten beschouwing. Het werkelijke rendement van pensioenfondsen ligt hoger dan 0% omdat het een gewogen gemiddelde is van de rente op obligaties en het rendement op investeringen in aandelen, vastgoed en projecten. Het is echt de hoogste tijd dat deze onredelijke en onrechtvaardige benadering wordt voorgelegd aan de rechter. Al was het alleen maar om publieke aandacht voor deze zaak te krijgen. Welke advocaat wil zich hiervoor inzetten? Wie is bereid om bij te dragen aan een fonds om deze advocaat te kunnen betalen? Tot dusver heb ik weinig enthousiasme gemerkt, maar het kan altijd veranderen.
Ook de spaarders moeten worden beschermd tegen de strapatsen van de Europese Centrale Bank. Te beginnen met het afschaffen van vermogensrendementsheffing op spaargeld.
Het is natuurlijk allemaal waanzin. Je kunt mensen niet dwingen om hun spaargeld te besteden als ze dat hebben met een bepaald doel of omdat ze geen enkel vertrouwen hebben in de toekomst van de economie. Vooralsnog wordt contant geld niet afgewaardeerd en een alternatief zou goud en zilver kunnen zijn. Als je het in cryptocurrency zou willen steken dan moet je je wel heel goed vooraf informeren.
Wat mij betreft zijn de maatregelen van Draghi slechts stuiptrekkingen van een stervend systeem. Lees hierover in ‘Geld in de Bijrol’, verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.