een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

De broekriem aantrekken…

Niet de hoogte van ons inkomen, maar de koopkracht is bepalend voor ons levensonderhoud. Koopkracht is wat we kunnen aanschaffen met de euro’s, die we tot onze beschikking hebben. De koopkracht staat al decennia lang onder druk. De prijzen van goederen en diensten zijn sterk gestegen. Niet alleen van energie en autobrandstof, van alles wat we kopen, of dat nu een bezoek aan de kapper is, of de premie die we betalen voor de zorgverzekering, of de huur van de woning, of de prijs van de koopwoning.

Het inflatiecijfer van het CBS geeft daarbij niet de werkelijkheid weer. Het is gebaseerd op een steeds wisselende samenstelling qua goederen/diensten, hoeveelheid en kwaliteit van het levensonderhoudspakket dat wordt gebruikt voor de bepaling van het inflatiecijfer. Als je bijvoorbeeld drie paar bamboesokken bij een discounter koopt voor een tientje, dan betekent dit nog niet dat de prijs van een paar sokken € 3,33 is en als 200 gram boter evenveel kost als 250 gram vijf jaar geleden, dan betekent dit niet dat de prijs van boter ongewijzigd is. Het verklaart ook waarom steeds meer Nederlandse huishoudens ertoe worden gedwongen om kwaliteit in te leveren voor een lagere prijs. De keuzes die worden gemaakt, zijn politiek gekleurd. Een voortdurend hoge inflatie legt druk op de inkomens. Er zou vanuit de samenleving een onderbouwde roep om hogere lonen en uitkeringen komen. De overheid heeft als grootste werkgever en ‘uitkeringscentrale’ hierbij een direct belang.

Het gat tussen de hoogte van het inkomen en de kosten van levensonderhoud is daardoor enorm gegroeid. Mensen met een minimumloon en uitkeringsgerechtigden, maar ook middeninkomens merken dat het steeds ingewikkelder wordt om rond te komen. Vaak moeten er lastige keuzes worden gemaakt. Vandaag trekken gepensioneerden aan de bel, morgen zijn het de zzp’ers en de kleine ondernemers. Steeds meer groepen komen economisch in de knel.

Tegelijkertijd groeit wereldwijd het aantal zeer rijken en wordt er steeds meer vermogen gevormd door een klein deel van de wereldbevolking. De belangrijkste oorzaak van deze ontwikkeling is, dat geld met geld verdienen en anderen inzetten om voor jou te verdienen het meest lucratief is. Veel meer dan werken voor je geld. Ik denk dat als we niet anders over geld en over de rol van geld gaan denken en het blijven toestaan dat geld onze levens domineert, de verslechtering van de levenskwaliteit bij velen zal doorgaan. Mijn visie op hoe we hier uit kunnen komen heb ik verwoord in dit artikel.

Ad Broere