een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

De EU: geen democratie

De Duitse Ursula von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Zij was in meerdere kabinetten van Merkel minister van defensie. Geen sterke minister volgens SPD coalitiegenoot Martin Schulz, maar kennelijk goed genoeg om benoemd te worden in de hoogste functie binnen de EU. Haar vermogen om naar haar bazen te luisteren, zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld.

Frustratie

Het Europese Parlement is ‘gefrustreerd’. Hun kandidaten voor het voorzitterschap werden het geen van allen. Von der Leyen stond niet op de kandidatenlijst van het Europese Parlement.

Het bewijst maar weer eens dat er binnen de EU geen sprake is van (parlementaire) democratie. Het Europees Parlement is het zoethoudertje voor Europeanen die nog geloven in een democratische EU.

De nieuwe ECB voorzitter

Een andere benoeming, waar minder aandacht aan wordt gegeven, is die van de Française Christine Lagarde. Officieel is zij tot 2021 nog voorzitter van het IMF. Ze is nu echter benoemd als opvolger van de huidige voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Wie benoemen de voorzitter van de ECB? Dat zijn de staatshoofden en regeringsleiders van de landen die tot de eurozone behoren. In onderling overleg… De directie van de ECB bestaat uit zes directeuren. Tenminste vier van de zes moeten Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje afkomstig zijn. Frankrijk en Duitsland maken de dienst uit. Ook dit heeft niets met democratie te maken.

Het beleid van de ECB

Door het beleid van de ECB in de afgelopen jaren is de scheefgroei tussen arm en rijk sterk gegroeid. Het opkoopprogramma van de ECB heeft 2,6 biljoen euro in ‘de markt’ gebracht. Hiervan hebben vooral grote beleggers en banken geprofiteerd. Het heeft bijgedragen aan de enorme zeepbel die is ontstaan in Nederland in de vastgoedsector en de waanzinnige stijging van de huurprijzen.

Tegelijkertijd heeft de ECB door de rente naar beneden te drukken vooral de middengroep enorm benadeeld, in het bijzonder de spaarder, die niet zo bezig is met beleggen. Spaargeld levert niets meer op, maar wordt wel belast. Dit proces is nog niet gestopt, want de rente zakt onder nul, waardoor spaarders geld gaan kwijtraken. Het bezit van contant geld wordt met valse argumenten ontmoedigd, om te voorkomen dat spaarders hun geld in ‘de oude sok’ gaan bewaren.

Geen democratie

Het IMF heeft in het verleden onder meer bijgedragen aan de ellendige situatie waarin Griekenland is beland. Het instituut maakte deel uit van de ’trojka’ IMF, ECB en Europese Commissie. Zij hebben de Grieken geknipt en geschoren. Het is de vraag met welke boodschap Lagarde op pad wordt gestuurd. Een ding is zeker, de ECB is er evenals de EU niet voor de Europese burgers. Zij bepalen wat goed voor ons is.

Geïnteresseerd in de informatie van Ad Broere? Lees de recensie van Geld in de Bijrol op Allemaal reviews.