een vernieuwende visie op mens, geld en waarde

Bayer neemt Monsanto over

Bayer AG heeft Monsanto overgenomen. Na lang gesteggel over de prijs is er een koopsom voor de aandelen van 59 miljard euro uitgekomen. Met deze hoge prijs zullen de aandeelhouders van Monsanto zeer tevreden zijn. De overname moet overigens nog worden goedgekeurd.

Wie zijn eigenlijk de grootste aandeelhouders van Monsanto? Dat zijn vooral beleggingsfondsen, waarvan de Vanguard Group de grootste is met ruim 30 miljoen aandelen. Verder worden Fidelity Investment, State Street Corporation en Capital Research Global Investors genoemd net elk zo’n 20 miljoen aandelen.

Achter deze beleggingsfondsen zitten de rijken der aarde. Vaak via volkomen ondoorzichtige constructies. Kortom, Monsanto is van de rijken der aarde.

Waarom is deze overname een feit geworden? Monsanto heeft teveel de schijnwerper op zichzelf geplaatst door een agressieve strategie. Bayer doet het anders. Rustiger en een betere public relations aanpak. Er wordt meer gedaan aan een wetenschappelijke onderbouwing van de wenselijkheid van GMO voeding, waardoor het accent verschuift naar het bestrijden van honger en het produceren van betrouwbare voeding.

Bayer AG is voortgekomen uit het beruchte IG Farben. De Duitse arts Matthias Rath heeft de werkwijze van bedrijven zoals Bayer uit de doeken gedaan. De biochemische formule van natuurlijke geneesmiddelen wordt geanalyseerd en in het laboratorium nagebouwd. Bijvoorbeeld wilgenbast, waarvan de natuurlijke eigenschappen werden gebruikt voor het ‘construeren’ van de asperine. Als de chemische na-aperij goede kansen heeft op ‘de markt’ dan wordt het medicijn vastgelegd in patenten die wereldwijd worden geregistreerd. Zo bouwen ondernemingen zoals Bayer hun machtige positie in de farmaceutische industrie op. Die verkregen macht wordt verder gebruikt om de politiek zo te beïnvloeden dat natuurlijke medicijnen worden gewantrouwd en geweerd. In Nederland is dat inmiddels aardig gelukt.

Marten Toonder, schrijver en striptekenaar laat Amos W. Steinhacker (AWS) in de Bommel strip ‘De Bovenbazen’ zeggen: “Roei de natuur uit, want natuur is onze grootste vijand. Die vernieuwt zichzelf, voel je wel?”

Het draait dus om geld. Ook bij de nu enorm machtig geworden Bayer ‘biochemische voeding (crop chemicals)’. Hetzelfde principe wordt hier gevolgd. Denatureer de voeding, door er eigenschappen aan toe te voegen die het mogelijk maken om het te patenteren en maak vervolgens alle landbouw over de gehele wereld afhankelijk van deze gepatenteerde producten.

Gaat het alleen om geld? In “Seeds of deception’ waarschuwt Jeffrey M. Smith voor de gezondheidsrisico’s die aan GMO voeding kleven. Er zijn er meer die waarschuwen, zoals bijvoorbeeld het Institute for Responsible Technology. Achter de geldmachine die Bayer is, zou een andere agenda kunnen zitten. Ook dit is een onderwerp dat Coöperatie De Vrije Media U.A. graag zou willen uitdiepen om iedereen die daarvoor open staat betrouwbaar en feitelijk te kunnen informeren.

 

Ad Broere