2 december 2012 Aan Griekenland is 144,6 miljard toegezegd door het EFSF, waarvan 73,9 miljard is uitgekeerd. Het betreft zeer langlopende leningen (15-30 jaar) met een lage rente die bij de grootste leningen ook nog in het leningbedrag is verdisconteerd. Er zijn geen tussentijdse aflossingen. Dus de volgende generatie wordt opgezadeld met het probleem om het geld terug te krijgen.  De leningen die het EFSF heeft verstrekt zullen mettertijd worden overgedragen aan het ESM....

Een vraag die ik via de mail ontving voerde me weer terug naar het EFSF/ESM verhaal. Onlangs meldden de media dat het ESM ook van het Europese Gerechtshof 'mag'. De klacht die door een Ier was ingediend is dus afgewezen. Het ESM is al in werking getreden en het EFSF zal er in de komende periode in worden opgenomen. Daardoor krijgt het ESM om te beginnen 189 miljard aan toegezegde en verstrekte leningen op de balans. Een vliegende start dus. 

Soros Foto

George Soros (1930), grote belegger, ook in Europees schuldpapier

Het ratingbureau Moody's, bekend vanwege de triple A ratings aan financiele instellingen die 'mandjes' hypotheken verkochten en waarvan tot veler verdriet en schade bleek dat er heel wat niet gesignaleerde rotte appels in het mandje zaten, heeft de nieuwgeborene gedowngraded. Dat wil zeggen dat het ESM zijn triple A status al kwijt is en nu een trapje lager is komen te staan. De gedachte die officieel hier achter zit is, dat er meerdere contribuanten zijn die waarschijnlijk niet aan hun stortingsplicht kunnen voldoen, zoals Frankrijk. Ik houd het heel goed voor mogelijk dat de financiƫle markten op deze manier druk willen zetten op de eurolanden om de rekeningen, die zij van het ESM gepresenteerd krijgen tijdig (binnen zeven dagen) te voldoen. Zo houden we de gang erin en wordt voorkomen dat de deelnemende eurolanden voorrang gaan geven aan uitgaven in eigen land. Want dat moet niet. De donoren moeten in hun eigen vlees snijden en ruimte in de respectievelijke staatsbegrotingen blijven maken om het ESM van geld te voorzien dat via de bekende U-bocht constructie uiteindelijk weer in de zakken terecht gaat komen van de grote beleggers op de financiƫle markten.

Toegevoegd: Zalm (Voorzitter Raad van Bestuur van het staatsbedrijf ABNAmro) had in Buitenhof op 2 december 2012 kritiek op het regeerakkoord: "Het gaat niet erg hard met het terugdringen van het begrotingstekort. Het kabinet moet heel wat wind mee hebben om aan Europese regels te voldoen"

 

Ad Broere
webdesign by vincken.eu