In het afgelopen jaar zijn zowel de US Dow Jones Industrie index als de Britse FTSE 250 beiden met 20% gestegen. De Duitse DAX schoot zelfs met 39% omhoog. De Nasdaq , die hoofdzakelijk uit Amerikaanse technologiebedrijven is samengesteld, heeft het record van november 2007 alweer geëvenaard en de Dow staat  er nog maar 600 punten van af.


Werkloosheid

De voortdurende stijging van de aandelenkoersen gaat gepaard met de laagste industriële bedrijfsactiviteit in drie jaar in Europa, China en de VS. De Europese economieën zijn allen in recessie. De Amerikaanse economische groei is teruggevallen tot 1,3%.

Hoe kan de enorme stijging van aandelenkoersen worden verklaard tegen de achtergrond van de malaise waarin de wereldeconomie zich bevindt?

De explosie van de aandelenkoersen is een gevolg van de voortdurend groeiende vermogensongelijkheid die overal in de wereld te zien is. De sociale omstandigheden van werknemers worden overal dramatisch slechter, terwijl er tegelijkertijd biljoenen dollars aan valuta in het  bankencircuit zijn gebracht door de kwantitatieve verruimingen van de Fed, de ECB, de Bank of England en andere centrale banken. Geld, dat hoofdzakelijk is bestemd voor speculatieve doeleinden.

Global Research 29 september 2012

 

In de eurozone werd de geldhoeveelheid in de periode van 2000 tot 2011 meer dan verdubbeld en de geldwaarde van alle goederen en diensten die in dezelfde periode in de eurozone werden voortgebracht (BBP) nam toe met 37%. (Bron: Eurostat)

 

Ad Broere
webdesign by vincken.eu