Naverteld in Obelix & Co stijl

Nog nooit in de geschiedenis boekte de Federal Reserve zo'n hoge winst als in 2010. Van de $ 81 miljard winst werd $ 78,4 miljard doorgeschoven naar  de U.S. Treasury. De berichtgeving hierover is bij velen voor kennisgeving aangenomen. Ter vergelijking: in 2006 werd een winst van $ 38,4 miljard en in 2007 $ 42,6 miljard geboekt. Ten opzichte van die jaren was er dus sprake van een verdubbeling.  De enorme pakketten leningen die de FED opkocht, blijken een geweldige cashcow te zijn, schrijft het FD. Hoe zit dat dan? Winst maken op het opkopen van leningen? En waarom leningen opkopen.

In 1976 werd het Asterix stripalbum Obelix & Co gepubliceerd. Hierin wordt Caius Adolescentus tot leven gebracht. Caius is een Romein, die veel weet over financiële zaken en over hoe je met geld je grootste tegenstander uit kunt schakelen. Met veel humor vertellen de tekenaars en vertellers Uderzo en Goscinny over de manipulaties van Caius Adolescentus en hoe hij uiteindelijk verstrikt raakt in het web dat hij zelf heeft geweven.

 Caius 2

Caius Adolescentus Geithner

 

Hier volgt een hedendaagse variant van het verhaal: 

Caius Geithner Adolescentus Minister van Financiën Verenigde Staten) pakt de telefoon en belt Ben Julius Bernanke' (Voorzitter van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken, kortweg: FED)

'Ik heb geld nodig' zegt Caius tegen Julius.

'Heb ik niet', zegt Julius. 

'Dan leen je het', zegt Caius. 'Waar moet ik het dan lenen', antwoordt Julius.

'Dat is toch geen probleem, gewoon overal waar geld over is', zegt Caius.

'Waar is dan geld over?', zegt Julius. 'Bij al die banken, die we hebben gered, zij hebben geld en investeren het niet omdat ze bang zijn om opnieuw geld te verliezen', aldus Caius.

'Huhh?....', reactie van Julius.

Caius daarop, lichtelijk ongeduldig en overschakelend op 'zakentaal'  (zie: Obelix & Co ): 'Jij gewoon bellen naar banken en geld van hen lenen tegen lage rente, OK?'

Obelix In Gesprekmet Caius

Julius (meegaand): 'Goed, ik bellen banken en als ik geld heb, wat dan?',

Caius: 'Dan ik van jou geld lenen tegen hogere rente, dan jij betalen voor jouw leningen.'

Julius: 'Ik jou geld lenen? Maar waarom?'

Caius: 'Ik jouw geld gebruiken om economie te stimuleren'

Julius:'Huhhh?.... '

Caius, enigszins geïrriteerd: 'Ja, ik met dat geld Goldman Sachs, JP Morgan, Carlyle enzo helpen om slechte investeringen van banken te kopen'.

Julius: 'Maar zij toch al een heleboel geld hebben? Waarom jij hen dan betalen?'

Caius: 'Jij ook helemaal niets begrijpen van vrije markt werking. Zij anders die slechte investeringen niet willen kopen. Maar wat jij zeuren, FED maken toch vette winst?'

Julius: 'Ja, dat wel waar zijn. OK, wij aan de slag gaan'.

Caius: 'Mooi zo Julius en o ja, voor ik het vergeten; jij mij wel winst doorschuiven, want ik dat nodig hebben om rente op  schuld aan jou te kunnen betalen. En Julius, als jij leningen moet terugbetalen en jij geld tekort komen, dan jij gewoon nieuwe dollars drukken, toch?'

Julius: 'Ik blij zijn wij zo'n slimme schatkistbewaarder hebben.' ....................

Reageer

Ad Broere
webdesign by vincken.eu