Het Financieel Dagblad is in de editie van 28 maart 2011 van mening dat de crisis voorbij is, omdat de dividenden die de beursgenoteerde ondernemingen uitkeren met gemiddeld 11% zijn gestegen ten opzichte van het vorige jaar. Niet de drastische bezuinigingen van de overheid, niet de achteruitgang in koopkracht, niet de stijgende werkloosheid, niet het verval van werkgelegenheid met 53.000 arbeidsplaatsen in 2010, niet de omzet- en liquiditeitsproblemen waarmee veel middelgrote en kleine bedrijven mee te kampen hebben, niet de omvangrijke verborgen werkloosheid onder de miljoen ZZP'ers (zelfstandigen zonder personeel), die Nederland telt, niet het nog steeds grote aantal nieuwe faillissementen en niet het gemorrel aan de pensioenrechten. Nee, de dividenden groeien! Dat is de reden waarom de crisis voorbij is.

In Engeland waar het besef over de gevolgen van de bezuinigingsoperaties van de overheid kennelijk grotere is dan in Nederland, vond op 26 maart 2011 een grote demonstratie plaats. De rekenmeester van het FD, Bartjens, maakte naar aanleiding hiervan een koele analyse in een column, die de kop massa en macht meekreeg.

Ruim vierhonderdduizend mensen en enkele honderden 'anarchisten' hebben afgelopen zaterdag in Londen gedemonstreerd tegen het Britse overheidsbeleid. Daarbij moeten vooral de — in de ogen van de demonstranten — roekeloze bezuinigingen van de overheid het ontgelden. Die zijn geen noodzakelijk kwaad, zoals de regering wil doen geloven, maar het gevolg van hobbyisme van rabiate Conservatieven, die nu eenmaal altijd willen dat de rol van de overheid minder wordt.

Wat zeggen de cijfers? Het Britse begrotingstekort is sinds de kredietcrisis razendsnel opgelopen. Het tekort van ruim 11% over 2009 (de Britse begroting loopt ieder jaar tot april) was vergelijkbaar met dat van Griekenland. Het afgelopen jaar was opnieuw rekening gehouden met een tekort van meer dan 10%, maar dankzij het rigoureuze bezuinigingsprogramma en onverwacht hoge belastinginkomsten — de Londense City verdient weer heel veel geld — is dat net onder 10% uitgekomen. In de loop van de komende regeringsperiode, verdwijnt het tekort vrijwel volledig (zie info).

Het dilemma van de Britse regering is dat het moet kiezen voor de massa, de duizenden demonstranten, of voor de macht. Bartjens besluit zijn rekenkundige analyse met de volgende uitspraak: De massa mag dan morren, de macht heeft het nog altijd voor het zeggen.

Met 'de macht'  bedoelt hij de City van Londen. Het financiële centrum, waar weer gigantisch veel wordt verdiend. Het zou bijzonder leerzaam zijn om uit te zoeken waaraan de City zoveel verdient. Is het de handel in financiële producten? Het speculeren op grondstoffen en voeding, waardoor de prijzen omhoop schieten, wapenhandel? Of misschien drugshandel? In elk geval niet aan het financieren van investeringen in vernieuwing van de echte economie. Dat is veel te riskant en levert onvoldoende return on investment op de korte termijn op.

'De macht' dat zijn de enkelen die hun vermogen dagelijks zien groeien, terwijl 'de massa' steeds dieper in de problemen komt, door hogere lasten en minder inkomen, verval van arbeidsplaatsen, werkloosheid, faillissement enz.  Het is daarom zo schrijnend dat de media wel de beelden tonen van de enkelen die hun woede niet hebben kunnen bedwingen en niet van de overgrote meerderheid die bij de demonstratie in Londen hun bezorgdheid over wat komen gaat uitten.

'De crisis voorbij', geldt voor 'de macht' en niet voor de massa.  En dat geldt ook voor Nederland.

 

  • ESM, de Goldmann Sachs staatsgreep.

    http://www.presseurop.eu/nl/content/article/1555061-draghi-verklaart-sociaal-model-europa-dood.
    Gelukkig is het Duitse parlement agieler dan toi»te La Hague om het ESM verdrag nog een ander kleurtje te geven. Een regelrechte verkrachting van democratie, die Rutte & Co met alle mogelijke middelen in het geniep uitvoeren.

    14/03/2012 - King billy

Reageer

Ad Broere
webdesign by vincken.eu