Ik vertrouw in verandering van onderop

Journalist Frans Vermeulen interviewde Ad Broere. Het artikel werd geplaatst in een van de laatste uitgaven van Frontier Magazine. Door de publicatie van 'Geld in de bijrol' is dit interview actueel omdat het door het mensgerichte karakter ervan de motivatie verklaart van waaruit Ad zijn vijfde boek schreef. Die motivatie gaat verder dan geldhervorming alleen, blijkt uit onderstaand interview.

Small is Beautiful

Onder de titel 'Wijs en duurzaam' is door uitgeverij Asoka een boek verschenen, geschreven door Sulak Sivaraksa. Sulak is een van de meest vooraanstaande Aziatische sociale denkers en activisten. Hij noemt het boek een Boeddhistisch vervolg op het baanbrekende werk van Dr. E.F. Schumacher: 'Small is Beautiful, Economics as if People Mattered' Door de nadruk te leggen op kleinschalige, inheemse, duurzame alternatieven voor globalisering biedt Sulak hoop en alternatieven om onze economie te herstructureren op basis van boeddhistische principes en persoonlijke ontwikkeling.

Meetup 24 november, wat gaan we doen?

De meetup van 24 november in de Amstelkerk, Amstelveld 10 in Amsterdam nadert snel. Er zijn enthousiaste reacties van mensen die deze nieuwe vorm van bijeenkomst mooi vinden en graag zich willen laten inspireren door de inleiders en met hen in gesprek willen gaan. Het is vanzelfsprekend niet noodzakelijk om actief deel te nemen. Je kunt ook gewoon komen om je te informeren en daarvoor is ruimschoots de gelegenheid.

Waarom de rijken steeds rijker worden en de armen armer

In dit artikel wordt onderzocht waarom de vermogensverdeling in de periode tussen 1993 en 2012 zoveel schever is geworden. De rol van banken in dit proces is onmiskenbaar. Vooral tussen 1995 en 2005 hebben banken een enorme hoeveelheid geld gecreëerd, in belangrijke mate voor de financiering van ‘de eigen woning’. Daarbij zijn de banken voorbij gegaan aan hun eigen risicolimiet. Dit werd achteraf gerepareerd door het ‘teveel’ aan hypothekenvolume af te stoten naar beleggers. Door meerdere factoren zijn de huizenprijzen tussen 1985 en 2009 enorm gestegen, veel sterker dan de modale inkomens. De huidige lage rente verhult de werkelijkheid enigszins. Als de rente weer op het niveau van 2001 zou liggen, dan zou blijken hoe groot het probleem structureel is. Door verbanden te leggen tussen de digitale geldhoeveelheid, het bruto binnenlands product, de modale inkomens, woningprijzen en hypotheekschuld kom ik tot de conclusie dat een rentevrije economie ons uit de impasse zal kunnen leiden.

Gesprek voor Salto TV

Op 23 oktober heb ik met Patricia Mensink en Parcival Dens van Alwareness gesproken. Het gesprek werd live uitgezonden voor de lokale Amsterdamse zender Salto TV.

Wie is George Soros?

Onlangs dook op internet een video op van het interview van George Soros door Steve Kroft. Van dit interview bestonden transcripts. De opnames leken echter verdwenen. In dit interview spreekt Soros openlijk over zichzelf, over zijn verleden en over zijn zakelijke activiteiten. Gebrek aan empathie en gewetenloosheid zijn kwalificaties die aan mensen zoals Soros worden toegedicht. In het interview blijkt dat ze op Soros van toepassing zijn.

Zorgkosten en failliete ziekenhuizen

Het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis heeft veel beroering teweeg gebracht. Er is verbijstering over de vraag waarom banken wel gered werden en ziekenhuizen gewoon failliet gaan met alle leed en ongemak die daaruit voortvloeit voor patiënten en personeel. In Geld in de bijrol vraag ik mijzelf af hoe het zit met het geld dat in de kassen van de zorgverzekeraars terecht komt door ZVW en door de direct aan de verzekeraars betaalde premies aan de ene kant en de bestedingen van dat geld aan de andere kant.

Een positieve verandering door negatieve rente?

10 maart 2016 Negatieve rente is een onmogelijkheid binnen het huidige financiële stelsel en kan onmogelijk leiden tot groei van de economie. Toch staan de plannen om de rente zo negatief te laten worden als nodig om de bestedingen te vergroten op de agenda van onder andere de Europese Centrale Bank. Ook wordt in dit verband gesproken over het afschaffen van contant geld om daarmee de vluchtroute af te grendelen. Het lijkt erop dat de voorgenomen maatregelen het definitieve faillissement van het huidige financiële stelsel slechts dichterbij brengt.

Ad Broere
webdesign by vincken.eu